Wat zijn opstellingen?

Opstellingen.

Vertrekkend van je verlangen. Gebaseerd op trauma- en hechtingstheorieën.

Verlang je verandering in je gevoelens, gedrag of gedachten; verlang je je verder te ontwikkelen in relaties of in je werk; of verlang je psychisch of fysiek naar meer welzijn?

In deze werkwijze onderzoek je met een specifieke methode wat de oorzaak is dat je nog niet vrij bent om te verwezenlijken wat je ten diepste wenst.

Een opstelling is eigenlijk een weerspiegeling van jezelf. Die spiegel toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Je verkent en herontdekt je innerlijke wereld. Soms ontmoet je vergeten delen van je zelf of komen er gebeurtenissen uit je leven in een verrassend licht te staan.

Je innerlijke wereld wordt zichtbaar en tastbaar gemaakt door “representanten”, in de vorm van mensen of voorwerpen, een plek te geven in de ruimte. Wanneer zij in de ruimte geplaatst zijn, noemen we dat een opstelling.

Deze methode is een middel om je zelfkennis te doen groeien. Ze helpt je om met mededogen naar je ontwikkeling als mens en naar je geschiedenis te kijken en deze te begrijpen. En ze helpt je om de moed te vinden om daaruit op te staan.

 

Waar kunnen opstellingen met “het verlangen” bij helpen?

Elke vraag of elk verlangen dat er voor jou toe doet in je leven kan aanleiding zijn voor een opstelling. Of het nu om je gezondheid gaat, om je functioneren op je werk, om relaties met andere mensen, om gedrag of gevoelens die je van jezelf niet begrijpt, of om het verwerken van tegenslagen, ingrijpende gebeurtenissen of verlieservaringen: elk verlangen dat jij formuleert kan het vertrekpunt zijn.

 

Bij wie?

Melissa Decraene